Contacta'ns: +376 743 300

Presentació

30a Universitat d’Estiu d’Andorra
Poders i contrapoders en un món global

Del 2 al 6 de setembre del 2013

Centre de Congressos d’Andorra la Vella

Banner UE2013En aquesta edició, la Universitat d’Estiu d’Andorra proposa aprofundir en l’anàlisi dels poders d’abast global i dels contrapesos amb què es topen a l’hora d’influir en la marxa del món. 

Els fenòmens a escala local i global estan tan interconnectats, que aquestes dos dimensions no es poden separar. En qualsevol aspecte de la política, l’economia o la cultura, les decisions preses per un actor en l’àmbit proper tenen una repercussió o una arrel en l’àmbit general. 

El poder s’exerceix des dels diversos àmbits polítics, econòmics i socials en un entramat indestriable. Simultàniament, es posen en marxa moviments impulsats de manera individual o col·lectiva per fer un contrapunt a aquestes forces globals.

El repte d’aquesta Universitat d’Estiu serà, per una banda, desplegar les diverses expressions d’aquests poders, descriure’n la dinàmica i les interrelacions que tenen i, per altra banda, posar en relleu les tendències que es creen per afrontar-les o defugir-ne.

S’analitzaran aquestes sinergies en les relacions internacionals, l’economia, les finances, els mitjans de comunicació i els moviments socials. Reflexionarem sobre el marge de llibertat de l’individu, sol o organitzat en comunitats o en col·lectius, i veurem les eines i les dificultats que té per exercir els seus drets i crear-se nous horitzons. 

La coincidència del trentè aniversari de la Universitat d’Estiu d’Andorra amb el vintè aniversari de la nostra Constitució fa que aquesta edició adquireixi un significat especial. Per això, dins del marc de la temàtica escollida i en complicitat amb el Consell General i el Centre de Recerques Sociològiques de l’Institut d’Estudis Andorrans, es dedicarà un espai a Andorra. L’estudi que es presentarà aleshores s’articularà amb una reflexió sobre la democràcia a Europa.