Contacta'ns: +376 743 300

Presentació

31a Universitat d’Estiu d’Andorra
Les Arts al segle XXI: camins i reptes


De l’1 al 4 de setembre del 2014
Centre de Congressos d’Andorra la Vella

 

Banner UniEstiu2014En aquesta edició, la Universitat d'Estiu d'Andorra s'endinsa en una aventura que ha suposat escollir les vies per les quals volíem transitar. Parlar de l'Art amb majúscula obliga a dibuixar el contorn de la definició i ben aviat cal passar al plural: les Arts.

A la confluència de tècniques i recursos múltiples emmarcats en el que s'anomenen disciplines artístiques, la creació posa en joc tant l'artista com l'observador de manera integral. L'experiència estètica és cognitiva, emocional, afectiva i fins i tot es perllonga en dimensions més intangibles que se'ns escapen. Es mou en els paràmetres més elementals i alhora elevats de l'ésser humà. Ens fa de mirall i ens projecta a les profunditats més inaccessibles. És un fenomen determinat per un context cultural influenciat pels codis i condicionat per un moment històric en una societat, i alhora és universal. Des de la subjectivitat més absoluta fa ressonar denominadors comuns al conjunt de la humanitat. Remet a l'essència, per això tots els camins hi porten.

Si bé podia ser ambiciós exposar un tema amb implicacions d'aquesta magnitud, hem optat per fer una proposta modesta que pogués ser vivencial, honesta i rigorosa. Per això, hem confeccionat un programa divers en què els ponents traspassin fronteres entre disciplines acadèmiques, i en què la seva experiència pràctica nodreixi l'anàlisi objectiva dels fenòmens socials relacionats amb les arts.

Parlarem de literatura, de cinema, de teatre, de dansa i del món de les arts plàstiques. Tot això destil·lat a través de l'experiència i l'honestedat intel·lectual de ponents implicats en diferents recorreguts. Explorarem la temàtica des de la filosofia, la sociologia, l'antropologia, la crítica de l'art, la pràctica del creador i del comissari, fins a l'anàlisi de les polítiques socioculturals.

Un ventall volgudament obert sense pretensions de ser exhaustiu però sí amb la voluntat d'obrir pistes de reflexió cap a les perspectives de futur i els reptes que ens esperen.

Davant la immensitat i per respecte a la temàtica escollida, hem buscat un títol obert que tradueixi la diversitat d'aproximacions, de llenguatges i de sensibilitats. Amb “Les arts al segle XXI: camins i reptes” obrim la porta a una experiència que ens sobrepassa a tots i que conserva tot el misteri de la condició humana i les seves aspiracions. Esperem que en gaudiu. Us donem la benvinguda.